Välkommen ska du vara.

Vill skriva om det jag just för stunden har behov av att skriva. Oftast är det lättast att skriva de dagarn när livet har tagit sig en gråare nyans, det är då själen måste ventileras genom det skrivna ordet. Kanske kan ses som en bitterfitta, kanske är det just vad jag är. Det är ingen titel jag vill ha, ettiketter är det andra som sätter.
Oavsett vad som visat dig vägen till min skrivarplats i cybervärlden så är du nu här. Tror du som mig att inget händer av en anledning så får du själv lista ut vad som gjorde att du kom hit. Jag vet varför jag är här och kanske vill du slå följe med mig på min väg i vardagen mot mina mål och min ambition att göra världen lite bättre.

lördag 8 september 2012

Sov du lilla videung.....

Jag sover sällan mer än 4 tim per natt. Det har väl utvecklats till något sorts beteende efter katastrofåren i kaos. Har aldrig varit en morgonpigg person för den delen. Natten och jag har ett speciellt förhållande. Undrar om jag har en gen eller två i från varulvssläktet.

Tänka, fundera och lösa saker fungerar alltid mycket bättre under nattens sena timma. Alla mina bästa skoljobb och hemtentor har jag alltid gjort under nattetid. Jag kan nästan känna hur min skalle vaknar till vid 22-tiden sen är det igång.

Har funderat många gånger på det där. Hur kan det vara så? Det är ju inte så värst socialt acepterat av samhället att vara en nattlig person, någonstans så är det snygggare att vara morgonpigg. Varför det liksom?

Hade nyligen en hel vakennatt då jag själv knäckte den enklaste nöten egentligen. Det är så fånigt enkelt så det är ju pinsamt att jag har behövt fundera på det hela under så många år. Att jag är vaken på natten och trivs just då är ju solklart. Nu vet jag varför liksom. Jag är en enormt kännande person. Otroligt sensibel för andra människros energier. Jag blir påverkad av det sociala samspelet på en nivå som inte alla riktigt blir. Under natten sover energierna och jag själv får utlopp för mina egna, så enkelt var det med den saken. Därför trivs jag bäst nattetid.

På Torsdagen så kom jag och min äldrevapendragare på en liten ide. Vi drar till mormor i Sunne en sväng. Bara för att vi kan liksom. Inte längre några hundar att ta hänsyn till och hon hade slutat skolan lite tidigare. Vi bara drar för att vi kan, eller hur mamma?

Japp så det gjorde vi. Vi kännde oss lite så där wilde and crazy, helt oplanerat och bara för att man kan. Skön kännsla i magen, helt spontant och bara frihetskännsla. Vi gör vad vi vill när vi vill om det nu var en så liten sak som att åka till Sunne för att hällsa på mormor/mamma.

Vi skrattade och samtalade i bilen och av tradition måste man stanna vid Värmlandsporten för att köpa en triss och tanka in lite java, så har det hela gått till under alla åren som min mamma bott i Värmland, en sån där fast tradition som inte rubbas. Tyvärr kammade vi hem noll kronor på trissen men om man är fast bestämd på att plöstligt händer det så måste man ju prova.

Väl framme i Sunne så är de älste också på besök hos min mamma. Min mormor och morfar är på besök och det är roligt att träffa de också. Det händer inte allt för ofta. Min mormor och morfar är ett mycket aktivt äldre par som flackar runt och håller igång måste man väl säga. Mormor hade med sin laptop och tycks älska det här med internet, blocket och tradera. Bra gjort tycker jag att våga det när man är 70 plus. Mormor går kurs i datoranvändande och tycker att hon lär sig bra.

För generationen som min äldre vapendragare kommer i från så blir det här lite av en kulturell krock. Min dotter är född med tekniken, det faller sig liksom naturligt. Hennes gammel mormor är nu på en anan nivå och de båda ska förenas och förstå varandra.

-Ja men har du sett, vart är alla mina favoriter nu då?
-Jo det beror på att du bytt webbläsare så då följer inte dina favoriter med, du måste lägga dit nya.
-Jaha men vad är webbläsare?
-Det är Exploerer och nu har du Fire Fox.
-Ja men vad är det då?
-Jo det är WEBBLÄSAREN!
-Vad har man det till?
-Jag förstår då inte varför jag inte får upp mina favoriter, beror det på att jag lånat ett annat mobilt bredband?
-NEJ, dina favoriter sitt väl inte i bredbandet heller, det sitter i din webbläsare som du nu har bytt och måste lägga dit favoriterna igen

Ser och hör hur min dotters tålamod prövas och hon försöker så gott hon kan lägga ner det hon i sin värld tycker är aldeles naturligt  på en nivå så att min mormor, hennes gammel mormor, ska kuna greppa det hela. Det är svårt mycket svårt att ha datakunskap för en 70 plusare.

Jag och min mamma fnissar och tycker att det är lite gulligt ändå. Min unge och hennes gammelmormor sitter vid köksbordet och morsan ska dokumentera det hela med ett foto. Sen säger hon ju det där man kanske inte ska säga just i stundade diskussion kring webbläsare.
-Nu har jag er på kort, det ser ut som ni lanar.

Var på repliken då genast blir en frågeställning i från min mormor vad det är.
Givetvis vill hon veta och jag tycker att det är otroligt tufft och coolt att mormor faktiskt vill hänge med i utvecklingen och hålla sig informerad om vad det handlar om, hon är ju i alla fall 72 år och ser det som absolut viktigt att surfa på nätet och fattar datoriseringens nödvändighet att begripa sig på.
Sen är mormor en aktiv deltagare då det gäller kurser. Minns sen jag var liten hur hon gått allt i från engelska kurser till svampkurser, hon gillar verkligen det där. Så att det nu är en datorkurs för äldre nappade hon ju snabbt på.

-Snart får morfar och jag våra nya telefoner också. Vi har beställt oss såna där som ni har, utbrister mormor.
Jag kikar till på min mamma med stora ögon, ska mormor och morfar ha androida telefoner?!? Hjälp hur ska det gå? Och varför liksom? Morfar har då absolut inget bruk för det alls.

Jag och mamma konstaterar att bara morfar lär sig svara och ringa så ska det väl gå bra, men det var just det. Mormor är nog så envis och för sig så hon ger sig nog inte fören hon kan ladda ner appar och surfa runt på nätet, men min kännsla är ändå att detta kan komma att bli mer än friktionsfritt. Jag kan ju ha fel. Ja kan då inte säga annat än att mina mormor och morfar är väldigt moderna av sig, man tänker inte på deras ålder. Och att min morfar snart är 80 år det känns inte alls så.

Eftersom lyset på bilen är aningen taskigt så bestämde vi att sova över hos mamma. För att vapendragaren skulle hinna till skolan så var vi tvungen att åka kl 07.00. Efter beräkningarna skulle vi då ha god tid på oss och allt skulle gå enligt planen. Väckning kl 06.00.
Det var under den här natten jag formligen kännde andras energier och sov knappt en blund. Det nästan pettrade i skinnet på mig, en mycket märklig kännsla.

Jag skulle sova väldigt nära många av de närmaste människorna jag har i livet. Jag skulle dela rum med mitt barn, som inte har gjorts på många år. Morfar är en betydelsefull människa i mitt liv och våra band sen barnsben är speciella. Och sen min mamma som är den finaste bästa mamma man kan ha. Hon som vet allt om mig och har forslat ut mig i livet på stappliga ben. Alla de här energierna hade jag runt mig och jag kunde INTE sova. Jag var trött och sliten men så uppe i varv så det fungerade inte. Mycket märkligt och ändå faschinerande på många vis.

Morfar vet saker som ingen behöver ha berättat för honom, han ser och känner. Han är en vis man som varit med om mycket i livet. Han var barn under världskiget vid gränsen mot Norge. Han har växt upp utan sin mamma och under förhållande som ingen kan förstå. Det här tror jag ligger till grunden för hans ödmjuka sida för människor, framförallt för oss barn, barnbarn och barnbarnsbarn Han har alltid varit delaktiga i våra liv. Jag var hans första barnbarn. När jag föddes 1976 så var det inte tal om jämställdehet och pappadagar. Och framförallt inte att en morfar skulle rulla runt på en barnvagn. Så när han hämtade mig den där gången när jag var liten och skulle ta med mig hem till sig så bar han mig, han tyckte att det var pinsamt att rulla barnvagnen. Så han bar mig på armen i stället, jag var några år då.

Mormor har varit på ett annat sätt. Men jag har minnen i från mormor också. När jag var lite äldre så skulle jag ofta sova över i från Lördag till Söndag hos de. Jag ville det och någonstans var det här veckans höjdpunkt. Inte för att mor och far skulle någonstans utan för att jag gillade det. Gissa hur många avsnitt jag sett av Allsång på Skanesn med Bosse Larsson. Inte för att jag alls tyckte att det var så roligt utan för att momor tyckte om programmet och jag ville vara henne nära.

Gissa hur många gånger jag fått lov att blunda under Dallas för att mormor uppmanade mig att göra det. Jag skulle skonas i från vissa olämpliga barnscener. Hångel mellan JR och Sue Ellen var lite to moutch på den tiden. Eller så kanske de var ute och hånglade på varsitt håll och jag inte riktigt hängde med i svängarna.Hahaha vilka tider.

Efter att ha slumrat mellan 04.00 till kl 06.00 då väckaruret skrålade så kände jag mig i alla fall körbar. Frisk luft och det perfekta höstvädret. Skinande sol delar med sig och uppmuntrar med lite energi. Mamma kommer ner i köket för att säga hej då åt oss och tackar så mycket för det överaskande besöket.

Resan över skogen mot Malung och skolan kommer att gå som på räls. Säger hej då vid skolan och jag åker vidare. Känner mig glad och uppfulld av trevlig energi. Att lämna mitt barn vid skolan så här glad och pigg i blicken var det många år sedan jag gjorde sist. Det måste ha varit i mellanstadiet sist. Jag vet att även hon bär med sig all kärlek hon får av de våra, av de som alltid varit nära. Nu kan hon ta det till sig i hjärtat som bränsle och verkligen omvandla det till en fortsatt kämparglöd. Hon ger kärlek och får kärlek i från alla håll. Fantastiskt underbart att känna och se.

Efter denna resan så somnade jag av vid 14 tiden i går. Vaknade upp en sväng under kvällen och käkade. Sen somnade jag om och sov tills i dag kl 09.00. Helt otroligt hur  det är möjligt att sova på det där viset. Men jag har haft en hektisk tid. Energin har dränerats genom diverse vardagliga jävulskap och personer som är fuckt up i skallen. Personer jag vill grattulera att har lyckats med konststycket att göra precis allt fel.

Fortfarande inget mail i från rektorn. Så jag funderar jag om det har lästs och med flit inte besvarats. Eller om det hela handlar om att rektor fick det hela uppdaskat i nyllet att fel har begåtts, där med kan man inte säga ursäkta jag har gjort fel. Adressen på blanketten är ifylld till min nya bostad som rektor säger att jag inte bor på så får väl se om jag får något i lådan i Norge.
Man tycker väl ändå att om mitt mail har lästs så kan man sända ett mail om att man mottagit det. Men inte änns det. Jag har mycket noga kontrollerat att rätt mailadress har fyllts i och jag har inte fått något felmeddelande.

Får nog påminna rektorn ser det ut. Och handlar det hela om att kravet ligger på en nivå om att jag ska sköta mig så ska ta mig fan rektorn också se till att göra det. Den nivån är i alla fall inget kontigt allas för min del. Men jag tycker då att även andra ska göra det, speciellt om man gärna proklamerar om det till mig och övriga elever. Det bästa är ju att leva som man lär eller hur.

Nähej nu ska jag fortsätta att turista vidare i Sverige och se om min djupa sömn har gjort mig pigg, stark och energifylld.

1 kommentar:

Anonym sa...

All kärlek till er. Kram från din lilla Morsano