Välkommen ska du vara.

Vill skriva om det jag just för stunden har behov av att skriva. Oftast är det lättast att skriva de dagarn när livet har tagit sig en gråare nyans, det är då själen måste ventileras genom det skrivna ordet. Kanske kan ses som en bitterfitta, kanske är det just vad jag är. Det är ingen titel jag vill ha, ettiketter är det andra som sätter.
Oavsett vad som visat dig vägen till min skrivarplats i cybervärlden så är du nu här. Tror du som mig att inget händer av en anledning så får du själv lista ut vad som gjorde att du kom hit. Jag vet varför jag är här och kanske vill du slå följe med mig på min väg i vardagen mot mina mål och min ambition att göra världen lite bättre.

söndag 16 september 2012

Invandrare.

Ja se där ja, nu är jag på plats i det nya landet. Jag är en invandrare med allt vad det nu innebär. Små nyanser i från Sverige men i alla fall märks nyanserna väl.

Min hundfärg är inte avvikande, men min kultur och mitt sociala arv är det. Allt det jag vet och kan om mitt förra samhälle är nu omkullkastat.
Jag står helt novis inför hela fylket politik, kultur och socialaoskrivna regler.

Jag har lärt mig att när klockan är kvart i sex på svenska är den kvart på sex här. Jag har också lärt mig att nynorsk och bokmål är olika språk men ändå norska. Nynorsk kom sig av att man för länge sedan skulle göra ett enhetligt språk av många olika dialekter. I dag så är det många som inte tycker att det är speciellt bra utan många vill ha bokmålet som en sorts standard. Om detta tvistar de lärde och på nynorsk heter vägen veien, på bokmål heter det vegen. Samma sak men ändå olika, men jag som invandrare måste i alla fall ha lite koll på det där.

Jag ska också förlika mig med matpakke, smörgås till lunch känns ju lite så där när man kommer i från landet kolhydratskräck. När jag går till affären här och köper mitt bröd så kan jag också skiva det i en sorts brödskivarapparat och sen klistra i hop min egen skivadelimpa. Inte så komplicerat alls men ändå annorlunda. Jag blir påmind om att jag inte delar det här samhällets socialastruktur för fem öre.

Jag blir varse om att i Norge håller man mer på det religiösa än i Sverige. I dag är det Söndag och detta innebär minsann vilodag. affärerna här är stängda på Söndagar och det känns väldigt påtagligt i hela atmosfären att det är nu man bara ska ta det lugnt och inte göra så många knopp extra. Lite annorlunda är det också att man gör mindre affärer av hela affären. Man ombildar en större affär till ett lite mindre snabbköp. Spärrar av lite och donar till det så att man kan handla de nödvändigaste matvarnorna om det nu skulle vara så.

Här firar man heller inte lucia eller midsommar. I Sverige har det tagit en annan riktning inom det mer hedniska riter och högtider. Blir ju jätte underligt att inte få se grabben med stjärngossestruten på skallen i år, ingen är nog gladare än honom att få slippa det i alla fall. Påsk har man som religiös högtid, men påskkärring blir hedniskt och det finns inte här. Tror nog jag ska låte bli att visa ortens kids hur det går till också. Vill ju inte skrämma de i från vettet före jag har plockat på mig så pass med norska poäng så att jag är acepterad i samhället.

Det är svårt att inte känna till ett nytt system, hur svårt det är märker man först när man är på plats. Sociala regler och oskrivna saker går inte att googla fram, detta måste man vetgirigt finna själv. Träffade den kommande hyresvärden och hans fru i Fredags över en fika. Hyresvärden kommer i från Berlin och frun i från Molde. Och tro det eller ej men de träffades på 60-talet under en campingsemester *trumvirvel*.......i Karlstad av alla ställen.

De berättade att de kännde igen sig i en del som vi pratade om. Och de erbjöd sig att hjälpa oss till rätta med frågor och funderingar. Det är ju skönt att veta att man har de att tillgå om det skulle behövas. Frun hade bott med sin man i Berlin under många år men nu när de var äldre flyttat ttillbaka till Molde igen. Så båda vet hur det är att flytta till ett nytt land med nya oskrivna regler och samhällssystem.

Allt för nu. På återseende. Ha det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Värdefullt med sådana vänner

Tigrinnan sa...

Oskrivna regler till trots, det fixar du galant!