Välkommen ska du vara.

Vill skriva om det jag just för stunden har behov av att skriva. Oftast är det lättast att skriva de dagarn när livet har tagit sig en gråare nyans, det är då själen måste ventileras genom det skrivna ordet. Kanske kan ses som en bitterfitta, kanske är det just vad jag är. Det är ingen titel jag vill ha, ettiketter är det andra som sätter.
Oavsett vad som visat dig vägen till min skrivarplats i cybervärlden så är du nu här. Tror du som mig att inget händer av en anledning så får du själv lista ut vad som gjorde att du kom hit. Jag vet varför jag är här och kanske vill du slå följe med mig på min väg i vardagen mot mina mål och min ambition att göra världen lite bättre.

lördag 31 mars 2012

Blood Brothers!

Tur att man inte vet vad man gör före man gör det. Slitande kännslor nu. För att skaffa det livet jag önskar och hoppas på så ska jag också betala en del. Pratade med min morfar i dag, han som var det bästa kompisen jag hade när jag var liten. det var jag och morfar liksom. Jag var hans första barnbarn och tiden för mig fanns. Då var jag den enda men efter tidens gång har vi blivit så många flera. Jag missunnnar ingen hans sällskap, det är inte det utan jag var ensam och han kunde ge mig all sin tid och uppmärksamhet.

I dag träffade jag honom. Han visar sin kärlek på ett speciellt sätt. Inte direkt med orden som jag älskar dig mitt barnbarn. utan han gör det på annat vis. I dag så sa han, jag vet att det är fint dit du ska flytta. Jag har varit dit på besök och det är något aldeles speciellt. Hade jag varit ung skulle jag också flyttat till Norge.

Med de här orden så vet jag att han menade att lyckönska mig, att han kommer sakna mig men att jag ändå gör rätt. Det slet tag i mig, jag måste lämna så mycket för att skapa nytt. Han är till åren kommen nu min morfar och någonstans så vet jag att man inte har varandra för alltid. Det gjorde ont och tårarna brännde bakom mina ögon.

Jag måste lämna många kära vänner och framförallt så måste jag lämna hela min identitet och alla ni som bryr sig om mig. Men sonens visa ord är ju att man försvinner ju inte, man blir bara att bo lite längre bort. Och visst är det sant.I bland känner jag bara viljan att packa och fra, andra gånger så kommer vemodet över mig med ett stort brak och jag blir nedslagen. Vad är det jag har gjort?

Samtidigt så måste jag flytta här i från. Orkar inte leva  i den här kommunen med sina fultrix och angrepp på mig och min familj. Angreppen handlar inte om att jag i trots försöker försätta Socialtjänsten i någon sorts dålig dager och spy galla över de för att jag inte fått som jag vill. Är det någon som tror det så är det helt fel. Det hela handlar om deras egna normer och sätt att se på saken, det de vill se har inte funnits i min familj men ändå  har de gjort alla tänkbara försökt att pressat fram deras sanning. Men det har misslyckats för att jag har stridit och talat om att det är fel. Detta har inte gillats och nu i skrivande stund vill de manevrera ut oss ur sina egna korridorer.

Troligen är det många av er läsare som fortfarande tvivlar på mina ord och säkert har en uppfattning om att det inte kan vara på det viset. Troligen är det många som inte tror på att en Socialtjänst arbetar på det viset, men helt enligt mina erfarenheter och upplevelser så kan jag inte alls se att de arbetar på annat vis. Att man plötsligt inte får boka ett möte genom en kontaktperson som man har gjort flera gånger tidigare under årens lopp är ju underligt. Allt kanske för att jag talat om för dom att jag avskyr de här mötena, jag avskyr att sitta på socialkontoret och bli utfrågad om allt möjligt och omöjligt. Det kan vilken byfåne i Sverge som hellst fattar efter fem helvetes år med möten och möten, men detta vill verkligen inte Socialtjänsten i Malung-Sälen Kommun begripa, eller alls försöka förstå att är så jätte jobbigt.

De ser heller inte vilken skade de ställt till med efter underiga beslut och helt galna tankegångar. Det förmår sig inte att se vilka sår de skrapar upp i våra själar och vårat liv.Vad då, vi är ju här för att hjälpa?!?

Ja visst, ett mycket underligt sätt att hjälpa någon i nöd och svårigheter. Deportera bort oss och utreda våran anknytning??! Jo men visst, kanske skulle vara den frånvarande föräldern som granskades i sin anknytning i stället. Så såg inte Socialtjänsten det hela. Då gick jag med på det för jag trodde att de någonstans visste vad de höll på med, trodde väl för fan aldrig i livet att de spelade roulett med människoliv.

Jag visste väl helatiden att jag inte hade någon sorts brist i anknytningen till mitt barn, det var inte där felet satt. Det som hände då var helt andra saker, en stor svår sorg att bära för ett litet barn som under en hel livslängd varit sviken av den andra föäldern. Ett barn som bar på en så stor sorg och ilska så orden inte räkte till. Svårare än så har det aldrig varit och vem har fått klä skott för all den här frustrationen? Jo så klart alla vi som faktiskt funnits och varit nära. Inte heller så konstigt och alls komplicerat egentligen.

Men nu tycks Socialtjänsten i Malung-Sälen kommun ha en väl inarbetad kultur och väldigt ingrodda normer i sitt sätt att arbeta. En kultur som innebär att om man beter sig på ett visst sätt så måste detta innebära vissa brister. Det är just de bristerna de fiskat efter och så gärna ville se att jag var orsaken till och de bristerna de trodde sig se hos mig. Detta har inneburit en sjuhelvetes press och granskning av mig och familjen. Den granskningen och pressen tycks ingen förstå alls på socialkontoret. De tycker sig se sig själva som en väldigt stöttande del i våra liv!?! Hur i hela friden kan man som tjänsteman och myndighet vara så blind och fantasilös. Eller handlar det om en förnekelse så att man själv orkar gå till sitt arbete och inbilla sig att man dagligen gör gott och det bästa för alla?

Detta går över mitt förstånd tusen gånger om. Och jag min korkade dumma jävel som trodde att det jag sa skulle hjälpa de att förstå problemet. I stället har det blivit tvärtt om, som att jag varit där och ljugit för dom och absolut inte alls varit den som vet något om min egen familj. Det har varit en stor nackdel för hela min familj att jag har haft stora kunskaper om vad jag har talat om. De stackars tjänstemännen har helt enkelt kännt sig trampade på fossingarna av mig. Att jag som ett sketet socialfall ska sitta där och som de ser det försöka mästra dom som har varit i branchen sen långt innan jag föddes. Jag ville inget annat än få hjälp att räta upp vårat liv till det bästa.

Skulle jag fråga dom om vad de själva tycker och har tyckt så vet jag att de inte kommer säga sanningen. Skulle jag fråga de rakt ut, tycker ni att jag är en dryg jävle som ställer krav på er så skulle de aldrig i livet våga säga ja det tycker vi. Detta känner man som "klient". Det ska ju varenda sociaonom ha väldigt klart för sig. Det grundar inte så värst mycket för en bra relation precis. Slätstrukna svar och inlindade sanningar är det INGEN som vill höra när livet är ett raserat korthus och varje andetag är en kamp. Hur än sanningen är så inger sanningen ett förtroende.

Mycket av detta gör att kännslan av att fortsatt liv för mig i min kära lilla hemby just nu känns omöjlig att hantera. Allt som hänt under årenslopp är så svåra saker att hantera att det faktiskt är en stor del och orsak av min flytt. Jag orkar inte varje dag bli påmind av allt. Många svåra saker kopplar jag i hop med händelser i min vardag, det kan vara en låt, det kan vara en maträtt vi åt just när det var så, det kan vara att se detta socialkontor varje gång jag åker till byn för att handla. Helt sjukt minst sagt, men också helt sant. Här har jag fått min stämpel av en myndighet som en gång sades vara till för att hjälpa. Så många olika varianter vi har mött av presonal på det där kontoret så kan jag aldrig göra något i våran by utan att behöva möta de som i sin yrkesroll har gjort oss så fruktansvärt illa. Även om de gör allt för att slippa se mig, det är ju någon sorts policy de också har, att inte säga hej till människor för att inte bryta någon sekritess, så ser jag dom. Jag kommer i håg alla deras ord, allt vad de gjort och allt vad de har förstört. Känns ju ännu mer stört att varenda sociaonom försöker undvika mig, det är ju inte alls uppenbart för någon att jag då har haft med dom att göra under deras arbetstid, eller hur det nu var då. Alla vet att i den här byn känner alla varandra så jag tror ju knappast att ett hej skulle få någon att fundera vidare på den saken.

Kan väl ses som en aning psykiskt instabilt att jag väljer att flytta i från orten och att jag skulle lida av någon sorts förföljesemani, men det är långt i från det. Har man varit i så stort behov av hjälp under så många svajiga år så blir det nog väldigt ofta så här. Varenda cell i kroppen på mig blir spänd så fort jag fylls med minnen då jag inte är beredd på det. Det hugger håt i hjärtat och bränner till ordentligt. Så är det och jag kommer så småningom själv behöva gå i samtal för att på något sätt finna en väg ut ur detta onda. Samtidigt är det absolut inget som gör mig oförmögen att gå ut eller leva det liv jag vill. Hade det varit så hade jag verkligen inte skrivit här och öppnat mitt hjärta och hoppats på att de skall läsas eller vidarebefodras rakt in i deras kafferum tills på Måndag.

Jag hoppas verkligen att någon av de som varit inblandade i den här cirkusen kan läsa och då också förstå något av det jag försöker förmedla. Jag hoppas att de redan förstår och inser vad de har gjort utan att de vågar säga det till mig. Ännu bättre skulle det ju vara om de själva bjöd in till ett möte för att prata om saken, att de lika naken som jag alltid varit sitter där inträngda i ett hörn och blir tvingad att svara på frågor. De brukar ju säga att de vill vara två för att stötta varandra så att de uppfattar saken rätt och kan tala om det hela och bolla senare. Ojojoj, kan det vara så att de inte vill känna underlägsenhet och är rädda? Kan det vara så att de vill vara två mot en för att jag aldrig har funnit mig i det de säger och svalt deras bete?

Den sensate jag träffade som är inringd i från något bemanningsföretag fick då lov att hantera det hela aldeles sjäv, då var det aldrig tal om två. Ja det är mycket at fundera på i den här världen. En värld där man ska ha klart för sig vem som bestämmer och vem som står i beroendeställning.

Snart kommer jag lämna orten, men jag kommer aldrig att glömma och jag kommer aldrig att tiga,
Vem kan segla förutan vind, vem kan ro utan åror./ Smina erat eget socialfall på bloggen ;-)

onsdag 28 mars 2012

Tisdag kväll och tydligen polisens stora tillslagsdag.

Precis som förra Tisdagens så stoppas jag för kontroll av Polisen. Den här gången en man vars bemötande får absolut 10 poäng och beteendet var helt klanderfritt. Trevlig och artig på alla vis och det var väl bra att jag så snart blev inplockad av lagens långa arm så nära inpå det förskräckliga bemötandet förra Tisdagen.Nu vet jag att det även finns trevliga poliser i kåren. Det vet jag väl förvisso i alla fall men jag fick det liksom svart på vitt.

Undrar hur det kommer sig att de tycks befinna sig på orten varje Tisdag? Under flera herrans år så har de verkligen lyst med sin frånvaro. Speciellt under de tillfällena man tycker att det ska visa sig ute i bland folk. just Tisdagar tycks nu mer vara vigda åt kontroll av bilister i Malung i alla fall. Vi får väl se hur det går nästa Tisdag efter kallmålningskursen. Jag hoppas verkligen inte att insattstyrkan kommer och bryter ner mig, då blir jag nog lite rädd och orolig tror jag.

Nå väl, i dag träffade jag på två glada damer som uppskattade mitt skrivande och sa att det skulle bli roligt att följa mitt nya liv. Då om aldrig förr får jag säkerligen skrivarlust och vill berätta om att möjligt och omöjligt. I morgon går datumet ut för två av mina ansökningar jag gjort. Två jobbsök på samma ställe. Det känns faktiskt lite som att vara med i ett lotteri. Och jag har sökt mängder av jobb nu både i Norge och i Sverige. Många som får nekande svar på arbetsök brukar ofta säga att de tappar tron och känner sig lite knäckta i självförtroendet. Så känner inte jag, tycker bara att det var väl trist att jag inte fick chansen sen är det väl inget mer att orda om när det gäller den saken.

Det viktiga i detta är väl att aldrig någonsin ge upp och tro att det inte är någon ide, gör man det så kommer man aldrig fram till ett jobb. Ingen kan ju anställa mig om de inte vet att jag finns. Har skickat ut en kortare presentation av mig själv till tänkbara arbetsplatser. Viftat med flaggan och talat om halååå här är jag. Vill de veta mer om mig så får de höra av sig så skickar jag ytterligare information och CV. Denna taktik tycks fungera ganska så bra hitills i alla fall. En av de jag gjort reklam hos ombad mig att verkligen söka jobb och sända in mitt CV och mer omfattande uppgifter om mig.

Detta gör det ju lite mera spännande faktiskt. Jag berättade vad jag gjort de senaste åren och lite om mig själv och de tycks ha nappat på det betet och gillat det hela utifrån det i alla fall. jag vet också att jag fått hjälp med mitt CV som vidarbefodrats till ytterligare en person, alltså är jag inte bortkastad i skräpkorgen. Jag försökte fylla i det elektroniska ansökningsformuläret men det krånglade när det kom till överättningen. Jag gjorde då ett eget CV i Word och skickade till den kontakten jag hade etablerat och föklarade att det inte fungerade så bra. Några dagar senare fick jag svar i från en annan mailadress om att de mottagit min ansökan och att jag skulle få svar inom fyra veckor efter sluttiden. I morgon går alltså ansökningstiden ut och tidsfristen om att få besked börjar. Spännande värre!

Jag siktar så klart mot att få ett glatt besked om att de gärna vill träffa mig och prata lite. Jag har jobbat in den tesen i mitt medvetna på en väldigt grundlig plan. Jag hjärntvättar mig själv med den tanken, eller snackar man i andra termer så kanske det kallas önskning, någon typ av affirmation eller något i den stilen. Det här stället släpper jag inte kan jag ju säga. Om det nu skulle vara så att de inte vill anställa mig så kommer jag be om att få träffa dom i alla fall. För att kanske bli aktuell om det kommer nya jobb eller andra tillfälligheter som gör att de skulle behöva mig. Detta är min plan.

Jag vet att jag kommer göra ett bra jobb, det gäller bara för mig att visa och övertyga de om den saken också. Och så klart fixar jag det med min goda charm och trevliga uppenbarelse till person :-D
Svikt i självförtroendet får icke förekomma, där med inte sakt att man för den sakens skull skall gå runt och vara kaxig och högfärdig. Nej jag vet själv vad jag kan och hur bra jag är, där råder inga tvivel så försök att sno det i från mig så stöter man på betong. Önskar att jag kunde dela med mig av den här kännslan till flera som verkligen behöver den. Men den ruttna sanningen är den att man finner det bara själv, ingen kan ge en den här kännslan. Det är upp till var och en att faktiskt värdera sig själv. Bekräftelse behöver vi alla men det viktigaste är att vi bekräftar oss själva och helatiden tänker så jävla bra vi är. Att andra ger oss berkäftelse blir bara en bonus. Det magiska i det hela är att om vi står upp stolta och nöjda så utstrålar vi det till andra, det är då man också får bekräftelse om bra saker. Smyger vi runt som tysta små möss är det ingen som ser oss.

Skit i den perfektion som råder i samhället. Skit fullständigt i jakten på det som sägs vara lycka. Börja i ditt eget lilla universum och slår det rot där så bara växer det och blir större. Det är då du kommer känna ditt eget värde,för det har du för precis just den du är. Är du inte nöjd med situationen så börja förändra, det kan alla. Små saker som blir stora, små steg i riktningen mot målet. Vill man ha ett bra liv, oavsett vad man nu värderar i det så kan man banne mig skaffa det också. Sitt inte och vänta börja NU. Och du kommer finna lyckan. Jag lovar dig :-)

Slut för i dag, tack för i dag.

tisdag 27 mars 2012

Var det bättre förr verkligen?

När jag var liten fick jag en veckopeng på 15 kr. Detta skulle täcka omkostnaderna för lördagsgodiset och kanske en serietidning om jag ville ha det. Gillade serietidningar mycket eftersom jag inte var en god läsare, fina bilder och jag levde mig in i historian. Köpte ofta Min häst eller Penny. Det låter ju helt absurt att 15 spänn kunde täcka detta, men det gjorde det.Hur gammal är jag egentligen, det låter som om jag var barn på 1800-frusit fast.Okej det börjar väl närma sig en 30 år sedan nu men ändå liksom.

I går ville jag ge sonen lite kvällsläsning, han gillar serier lika mycket som jag gjorde. Kan nästan känna hans förtjusning över detta. Tänkte att det var bra att komma till kojs i lagom tid efter att någon snattat en hel timme för oss på morgonkvisten. Som en litet uppvaknande så fattar jag att tiden inte har stått stilla. Tiden har susat i väg i all hast och plötsligt kostar en 91:an över 30 spänn! En helt vanligt serietidning för 30 kr, hjälp vilken prisutveckling! Mitt i bland tidningarna i tidningshyllan så kommer det över mig att jag faktiskt har åldrats. Tiden har gått, snurrat på framåt fort och obarmhärtigt satt sina spår, det jag känner inombords är inte det samma som spegeln visar. Så klart vet jag att tiden går jag har ju barn som fyller 17 år i år. Sonen fyller 11 år och började med rollon i vintras. Klart tiden går.

Men va fan jag vill inte det, jag vill ju bromsa farten lite men hur gör man? Lever i nuet sägs det, ta vara på varenda sekund. Men det är svårt i den ständiga jagkten på vad som ska göras kommande dag, planera och strukturera det vardagliga livet. Hetsen och stressen kommer sig mycket av det samhälle vi lever i. Jakten på pengar för att kunna betala den levnadsstandard vi lagt oss till med. Bilar,hus och datorer,mobiltelefoner på avbetalningar och affärerna vill ju ha sina kronor. Vi renoverar och tävlar gärna med grannfrun vilken som har den snyggaste inredningsstilen. En liten Ernst jävul har besudlat skallen på var och varannan med tvång om att det snyggaste köket och bänkskivorna ger status i bland grannskapet. Jag är inte riktigt den typen av person.

Ser inte det där har det liksom inte i mig det där med gardiner och pynt. Givetvis vill jag bo i ett funktionellt hem, men inreda det hela efter standarden i Hus och hem tidningar är inte min grej. Det är ett stort ok för mig att ständigt rodda i bland massor av prylar och skit man dragit på sig under årens lopp.

Snart har jag chansen att slippa se det hela. När jag flyttar kommer jag bara ta med mig det viktigaste. Kommer bara ta det som absolut känns relevant för att klara vardagen i det nya landet. Det kommer vara en symbolisk handling samtidigt som jag ska ränsa bort skiten i från hårdisken i skallen. Jag vill inte se skiten. jag vill starta ett nytt liv och ska göra det också. I från noll ska jag bygga upp det nya med visdom om hur jag en gång hade det. Som Rasmus på luffen kommer jag ge mig av med ett litet knyte med de sakerna jag vill ta medmig. Det blir mina kläder, datorn måste med sen min älskade kandelaber. Sen vet jag inte om jag tar med så mycket mer. Jag lämnar mitt förflutna bakom mig och ger mig av.

Hade gärna bott i en husvagn eller en husbil på en camping men den hippiecellen har inte Jonas i kroppen. Men det ska jag också göra någon gång. Jag vill vara fri som en fågel, kanske blir mitt liv på åldernshöst. Åka dit näsan pekar och vara ett med hela världen drömma måste man i alla fall göra.

Det jag behöver är kärlek.